Nuk është SHBA as Rusia: Ja cili është shteti që sivjet investon më së shumti në ushtri (Foto/Video)

Të dhënat nga Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve në Stokholm tregojnë një rritje prej 1% të shpenzimeve globale që shtetet shpenzojnë në ushtri, kundrejt vitit të kaluar.

Cilat vende kanë rritur shpenzimet ushtarake?

Raporti në fjalë tregon se shumica e rajoneve të botës kanë ulur shpenzimet e tyre ushtarake për shembull, në Afrikë ka pasur rënie të madhe në më shumë se 5%. Amerika e Veriut, Amerika Latine dhe Karaibet janë reduktuar shpenzimet me rreth 2%, transmeton lajmi.net.

Shpenzimet në Evropën Perëndimore dhe Qendrore ishte më poshtë së 0.2% dhe tani ka rënë 8.5% që nga viti 2006. Por shpenzimet në rajonin e Evropës Lindore (që përfshin Rusinë) u rritën në 7.5% – rritja më e madhe të çdo rajon.

Në Azi dhe Oqeani janë rritur shpenzimet në më pak se 5%.

Megjithatë, autori i raportit, Sam Perlo-Freeman, vë në dukje se sulmet e njëpasnjëshme terroriste në Evropë, mund të bëjnë që të ketë “rritje të vogla” në buxhetet ushtarake të Evropës Perëndimore në vitin 2016.

sfd

Shtetet e Bashkuara, pavarësisht një rënie në vitin 2015, është ende shpenzuesi më i madh botëror në ushtri, me një shpenzim prej gati prej 600 miliardë dollarë në 2015.

Pastaj shpenzuesi tjetër më i madh është, Kina, e cila kaloi një rreth prej 215 milion dollarë amerikan për ushtrinë.

Ndërsa, si shpenzuesi më i madh ushtarak i këtij viti është, Arabia Saudite e cila kryeson listën me 13.7%. Për krahasim, SHBA shpenzon vetëm 3.3% në ushtri, dhe Kina më një vlerësim prej 1.9%.