Kjo është Marrëveshja dhe Projektligji për Demarkacionin me Malin e Zi (Dokumente)

Njëmbëdhjetë muaj pas nënshkrimit të Marrëveshjes nga ministrat e Punëve të Jashtme dhe të Brendshme të Kosovës dhe Malit të Zi, Projektligji për Demarkacionin do të diskutohet për herë të parë në Kuvendin e Kosovës.

KALLXO.com sjell tekstin ekskluziv të Marrëveshjes për Demarkacionin të nënshkruar më 26 gusht të vitit të kaluar në Vjenë si dhe Projektligji që konkretizon këtë Marrëveshje, e cila ishte kryetema e debatit në vitin e fundit në Kosovë dhe që u përcoll me shumë tensione dhe protesta, disa prej të cilave u shoqëruan edhe me dhunë.

Projektligji për ratifikimin e Marrëveshjes së Demarkacionit mes Kosovës dhe Malit të Zi përmban 4 nene, ndërsa neni i parë i këtij projektligji përcakton se me këtë Projektligj “Ratifikohet Marrëveshja për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi, e nënshkruar në Vjenë me datë 26 gusht 2015”.

Marrëveshja për Demarkacionin e nënshkruar më 26 gusht të vitit të kaluar

Marrëveshja e nënshkruar nga presidenti i tanishëm, Hashim Thaçi, në cilësinë e ministrit të Jashtëm, dhe Skender Hysenit si ministër i Brendshëm për palën kosovare dhe nga Igor Luksiç, ministër i Punëve të Jashtme dhe Integrimeve Evropiane dhe Rasko Konjevic, ministër i Punëve të Brendshme të Malit të Zi, është pjesë përbërëse e këtij Projektligji që do të diskutohet në Kuvend.

Pjesë përbërëse e Projektligjit do të jetë edhe dokumentacioni zyrtar i Komisionit Shtetëror për shënimin e Kufirit Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi.

Projektligji që konkretizon Marrëveshjen

Gjithashtu një pjesë interesante që Projektligji e përmban është edhe dispozita e nenit 2 të Projektligjit ku përcaktohet se nëse ka fakte të reja dispozitat e Marrëveshjes mund të ndryshohen dhe plotësohen dhe gjithashtu përcaktohet edhe procedura për realizimin e këtyre ndryshimeve.

“Dispozitat e Marrëveshjes për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi, e nënshkruar në Vjenë me datë 26 gusht 2015, nëse ka fakte të reja ligjore, mund të ndryshohen dhe plotësohen me pëlqimin e palëve. Dispozitat e kësaj Marrëveshjeje mund të ndryshohen sipas procedurës së njëjtë të paraparë për miratim”, shkruan aty.

Po ashtu, neni 2 i kësaj Marrëveshje përmban edhe dispozitën që përcakton se nëse palët pajtohen për ndryshimin dhe plotësimin e dispozitave të Marrëveshjes, mund të kërkohet edhe Arbitrazh Ndërkombëtar.

Projektligji për ratifikimin e Marrëveshjes së Demarkacionit ishte miratuar javën e kaluar nga Qeveria e Kosovës, ndërsa shqyrtimi i tij nga Komisioni për Punë të Jashtme do t’i hapë rrugë diskutimit dhe votimit të tij në seancë të Kuvendit që pritet të mbahet gjatë kësaj jave apo javës së ardhshme. /KALLXO.com/