A i ka koalicioni votat, nëse deputetet nuk joshen nga ofertat ?

Përderisa po afrohet shtatori dhe mbajtja e seancës, ku pikë e rendit të ditës do të jetë ratifikimi i demarkacionit me Malin e Zi, janë shtuar thirrjet e krerëve të lartë shtetërorë, të cilët kërkojnë nga deputetët që ta votojnë atë.

Megjithatë, ende mbetet e paqartë nëse do të arrijnë, t’i kenë votat e nevojshme për miratimin e demarkacionit me Malin e Zi. Disa dyshojnë se demarkacioni nuk ka as përkrahje të qeverisë, dhe se kuvendi do të mbahet më 1 shtator.

Disa deputetë tashmë kanë ndarë mendjen për të votuar kundër. E disa pre tyre,  të cilët e kanë kundërshtuar vazhdimisht versionin aktual të marrëveshjes së demarkacionit me Malin e Zi,  tash nuk kanë një përgjigje të prerë nëse do të votojnë pro apo kundër. Andaj, preferojnë që të mos flasin.

Kundër do të votojë edhe deputeti i PDK-së Ramiz Kelmendi, i cili vjen nga rajoni i Dukagjinit. Megjithatë  duke i komentuar deklaratat e Joe Biden, Kelmendi thotë se sugjerimet e miqve amerikanë,  duhet kuptuar seriozisht dhe demarkacioni duhet të kalojë në njëfarë forme.

Edhe deputeti tjetër i PDK-së, Shaip Muja, thotë se vota e tij për demarkacionin do të jetë kundër. Madje ai beson se nuk do të mbahet as seanca e 1 shtatorit, ku në rend dite do të jetë demarkacioni. Sipas tij, kundërshtimet më të mëdha për demarkacionin janë nga pozita. Ndërsa sipas tij, opozita, vetëm  po mundohet ta kapitalizojë këtë vepër politike. Ai thotë se demarkacioni nuk e ka as madje as përkrahjen e kabinetit qeveritar.

Deputeti i LDK-së, Adem Salihaj thotë se tashmë ka vendosur që të votojë kundër demarkacionit. I kontaktuar nga KosovaPress-i, Salihaj thotë se bazuar në faktet dhe analizat për demarkacionin, ka ardhur në përfundim se Kosova me këtë marrëveshje humb territor, dhe se për këtë, do të votojë kundër. Kundër ka vendosur të votojë dhe deputeti i Lëvizjes për Bashkim, Raif Qela.  Qela i kontaktuar nga KosovaPress-i, tha se votën e tij do ta japë kundër demarkacionit me Malin e Zi.

Ndërkaq Vjosa Osmani dhe Arben Gashi, nuk kanë preferuar të përgjigjen, se do të votojnë kundër apo pro, kur demarkacioni të jetë në rend dite në seancë. Edhe deputeti Nait Hasani, tashmë disa herë ka deklaruar se vota e tij do të jetë kundër. Kurse, i kontaktuar nga KosovaPress-i, ai ka deklaruar se tashmë dihet vendimi i tij të cilin e ka thënë shumë herë. Edhe deputetja e Partisë së Drejtësisë, Labinotë Murtezi, thotë se ka vendosur të votojë  kundër, për shkak se Komisioni Shtetëror ka dështuar ta bindë për shumë çështje me bazë ligjore. Kundër demarkacionit do të jetë dhe vota e deputetit, Gëzim Kelmendi.

Kelmendi tha për KosovaPress-in se mbetet i palëkundur në vendimin e tij, për të votuar kundër demarkacionit. “ Vendimi im është i palëkundur. Që nga viti 2011 unë kam thënë dhe nuk do ta votoj demarkacionin”, ka thënë ai. Gjithashtu, deputeti Adem Grabovci dhe Xhavit Haliti nga PDK-ja, në prononcimet e mëhershme kanë thënë se me këtë demarkacion , Mali i Zi është futur 5 kilometra brenda territorit të Kosovës.

Ndërkaq, jo të gjithë u besojnë deklarimeve të deputetëve, kur është fjala për votat e tyre, e që kanë të bëjnë me çështje kaq të rëndësishme si demarkacioni me Malin e Zi. Analisti politik Ymer Mushkolaj, thotë për KosovaPress-in  se  seanca për demarkacionin është shtyrë për 1 shtator, pasi që koalicioni nuk i ka votat e duhura.  Mushkolaj nuk u beson fare deklarimeve të deputetëve të cilët pohojnë se do të votojnë kundër demarkacionit.

E arsye për këtë ai thotë të jenë përvojat nga e kaluara, ku ata janë joshur nga ofertat e qeverisë dhe e kanë ndryshuar votën e tyre në momentet e fundit, gjë e cila mund të ndodhë edhe në rastin e votimit të demarkacionit. Ndryshe, koalicioni qeverisës i ka 90 deputetë, ndërsa, për votimin dhe kalimin e demarkacionit duhen së paku 80 vota. Sipas burimeve të KosovaPress-it, tani për tani, koalicioni nuk ka mw shumë se 73 vota.