Misteret e vetëvrasjes së kroatit para trupit gjykues të Hagës, ku qëndron e vërteta?

Vetëvrasja e Slobodan Praljak në transmetimin e drejtpërdrejtë të televizorit është ende i fshehur në mister.

Megjithëse zyra e prokurorisë holandeze konfirmon se ka pasur një kimik vdekjeprurës në shishe, ende nuk dihet lloji i helmit që ai kishte pirë.

Çfarë pinte Praljak, se si e çoi atë në sallën e gjyqit dhe kush e solli helmin tek ai?

Ndihma emergjente arriti në ndërtesën e gjykatës 40 minuta më vonë, gjë që mund të ketë qenë e rëndësishme, thonë ekspertët, raporton “Vestinet”, transmeton Periskopi.

“Shpejtësia është çelësi për shpëtimin e një personi të helmuar, veçanërisht nëse nuk e dini se çfarë lloji të helmit ai ka pirë. Mundësitë e ambulancës janë të kufizuara, prandaj është e rëndësishme që pacienti të vijë në spital sa më shpejt të jetë e mundur, ku trupi i tij do të pastrohet nga helmi. Kjo ndoshta është një ndërhyrje mjekësore e vonuar”, thotë toksikologu Franjo Plavisiq.

Derisa spekulimet vazhdojnë nëse Praljak kishte pirë një cianid, arsenik apo diçka tjetër, prokuroria holandeze njoftoi se trupit të tij i është bërë një autopsi të trupit për përcaktimin e shkakut të vdekjes.

“Prokuroria po kryen një hetim intensiv dhe ende nuk kemi rezultate të plota. Analiza e parë tregon se një shishe ishte një kimik që mund të shkaktojë vdekjen. Ne po presim rezultatet e një prove të hollësishme toksikologjike”, tha Merilin Fikenscher, zëdhënëse për zyrën e prokurorit holandez.

Që nga dje, një hetim policor ka ndodhur në sallën e gjyqit dhe gjyqtari në mënyrë rutinore vazhdoi procesin dy orë e gjysmë më vonë, duke thënë se ai nuk ishte kompetent për të komentuar procedurat e Praljakut.

Kush e solli helmin te Praljak? Njohës të procedurës së Hagës thonë se nuk është e mundur të futen objekte metalike për shkak të detektorit, por është e mundur të fsheh një shishe plastike sepse kërkimi nuk është i detajuar, sidomos kur bëhet fjalë për avokatët dhe të afërmit.

Pinter tha se siguria në gjykatë është “me të vërtetë strikte” dhe “nuk dihet se si kjo mund të ketë ndodhur”.

Ajo tha se të pandehurit u sollën në gjykatë përmes një hyrje të veçantë dhe mbaheshin të ndarë nga njëri-tjetri, duke shtuar se siguria ishte gjithashtu shumë e rreptë në seksionin e burgut të Tribunalit.

Kujtoni, gjykimi i gjashtë kroatëve në “rastin Prliq” u ndërpre të mërkurën pasi një nga të akuzuarit Slobodan Praljak ka pirë helmin vdekjeprurës.

Praljak, i cili ishte shefi i shtabit kryesor të HVO, u dënua me 20 vjet burg.

“Slobodan Praljak nuk është kriminel i luftës, nuk pajtohem me vendimin tuaj”, tha Praljak.

Gjykata e Hagës ka konfirmuar më parë ekzistencën e një ndërmarrje kriminale të përbashkët kroate që synon pastrimin etnik të pjesëve të Bosnjë Hercegovinës.