SHBA renditet në vendin e parë në botë për çmimin më të lartë të ilaçeve që janë të rëndësishme për jetën

Studimi i ri mbi çmimet globale të ilaçeve zbulon se amerikanët deri tani kanë ilaçet më të shtrenjta në botë.

Barnat me recetë në Shtetet e Bashkuara renditen si më të shtrenjtat, sipas një raporti të botuar këtë javë, me koston mesatare të ilaçeve në SHBA që tejkalojnë çmimet mesatare globale për rreth 300 përqind, transmeton Telegrafi.

SHBA u pasua nga Gjermania dhe Emiratet e Bashkuara Arabe për ilaçet më të shtrenjta, ndërsa Kenia dhe Malajzia kanë ilaçet më të lira.

Indeksi krahason të njëjtat ilaçe në të 50 vendet, duke treguar se si çmimet në secilin vend devijojnë nga mesatarja globale.

“Ilaçet e zgjedhura për krahasim përfshijnë një shumëllojshmëri të kushteve të zakonshme: nga sëmundja e zemrës dhe astma, tek çrregullimet e ankthit”, thuhet në një njoftim për shtyp që shoqëron rezultatet e studimit.

Nga 13 ilaçet vitale farmaceutike që u vlerësuan mbi baza dollar-për-dollar, qoftë të paguar nga individë ose ofrues të kujdesit, ilaçi i presionit të gjakut Lisinopril (i quajtur si Zestril) tregoi devijimin më të madh në SHBA, me një çmim që tejkaloi mesataren globale me rreth 2,682 përqind.

Një listë e gjatë e ilaçeve potencialisht për shpëtimin e jetës janë jashtëzakonisht të kushtueshme në SHBA kur krahasohen me mesataret në botë.

Lipitor, një kolesterol dhe ilaç kardiovaskular, është 2,175 për qind më i shtrenjtë në SHBA sesa në pjesën tjetër të botës, ndërsa Zithromax, një antibiotik për infeksione bakteriale, është 1,755 përqind më i shtrenjtë.

Xanax, e cila është e përshkruar për të trajtuar ankthin dhe çrregullimet e panikut, kushton 2,568 për qind më shumë në SHBA.

Prozac, i përdorur për depresion dhe sëmundje të tjera mendore, është 2,124 për qind më i shtrenjtë në SHBA se sa në pjesën tjetër të botës.

Insulina, është gjithashtu me çmime shumë më të larta në SHBA sesa vendet tjera.

“Amerikanët paguajnë rreth pesë herë e gjysmë më shumë se mesatarja globale për shpëtimin e jetës [insulinës]”, tha Daniel Kolb, themelues dhe drejtor menaxhues në Medbelle.