8 minuta dhe 46 sekonda: Pamje dhe detaje që tregojnë se si gjeti vdekjen George Floyd

Një nga mediat amerikane ka rikonstruktuar vdekjen e George Floyd më 25 maj. Pamjet e sigurisë, videot e dëshmitarëve dhe dokumentet zyrtare tregojnë se si një seri veprimesh nga oficerët u shndërruan në fatalitet.

Më 25 maj, oficerët e policisë në Minneapolis arrestuan George Floyd, një burrë me ngjyrë 46 vjeç, pasi një punonjës i një shitoreje kishte telefonuar 911, duke e akuzuar atë për blerje cigaresh me një kartëmonedhë të falsifikuar 20 dollarëshe.

Dhe shtatëmbëdhjetë minuta pasi mbërriti makina e skuadrës së parë në vendin e ngjarjes, z. Floyd ishte pa ndjenja dhe i mbështetur nën tre oficerë policie, duke mos treguar shenja jete, përcjell Telegrafi.

Duke kombinuar video nga kamerat e celularëve të kalimtarëve dhe kamerat e sigurisë, duke shqyrtuar dokumentet zyrtare dhe ekspertët e këshillimit, The New York Times rindërtoi në detaje minutat që çuan në vdekjen e z. Floyd.

Një video tregon oficerët që po ndërmerrnin një seri veprimesh që shkelën politikat e Departamentit të Policisë në Minneapolis dhe u kthyen në fatalitet, duke e lënë zotin Floyd të paaftë të marrë frymë, madje edhe kur ai dhe dëshmitarët thirrën për ndihmë.

Një ditë pas vdekjes së z. Floyd, Departamenti i Policisë pushoi të katër oficerët e përfshirë në episod, dhe të premten avokati i qarkut Hennepin, Mike Freeman, njoftoi akuzat për vrasje ndaj Derek Chauvin, oficerit i cili mund të shihet më qartë në videot e dëshmitarëve që tregonin z. Floyd në tokë.

Chauvin, i cili është i bardhë, e mbajti gjurin në qafë të z. Floyd për tetë minuta dhe 46 sekonda, sipas ankesës penale kundër tij.

Videoja jonë tregon se z. Chauvin nuk e hoqi gjurin as pasi zoti Floyd humbi vetëdijen, dhe për një minutë të plotë pasi ekipet shëndetësore arritën në vendin e ngjarjes.

Tre ish oficerët e tjerë, Thomas Lane, J. Alexander Kueng dhe Tou Thao – të gjithë këta mund të shihen në videon që marrin pjesë në arrestimin e z. Floyd – mbeten nën hetim.