Oktapodët vëzhgohen duke ‘grushtuar’ peshqit, mbase nga inati

Shkencëtarët kanë kapur prova të oktapodëve që godasin rastësisht peshqit.

Ndërsa kjo sjellje mund të duket sikur vjen nga një vend i konfliktit të drejtpërdrejtë midis specieve të ndryshme të kafshëve, po kjo nuk është e gjithë historia, thonë studiuesit.

Në fakt, ky fenomen antisocial i goditjes së peshkut – të cilin shkencëtarët e quajnë “zhvendosje aktive” e peshkut – ndodh në mes të përpjekjeve të gjuetisë bashkëpunuese, në të cilat oktapodët dhe peshqit bashkohen për të ndjekur dhe bllokuar pre së bashku.

“Oktapodët dhe peshqit dihet se gjuajnë së bashku, duke përfituar nga morfologjia dhe strategjia e gjuetisë së tjetrit”, shpjegon biologu detar Eduardo Sampaio nga Universiteti i Lisbonës në Portugali.

“Meqenëse partnerë të shumtë bashkohen, kjo krijon një rrjet kompleks ku investimet dhe shpërblimet mund të mosbalancohen, duke krijuar mekanizmat e kontrollit të partnerëve”.

“Për këtë qëllim, oktapodi kryen një lëvizje të shpejtë, shpërthyese me njërin krah drejtuar një partneri specifik peshku, të cilin ne i referohemi si grushtim”, shpjegojnë studiuesit në një shkrim të ri.

Në studimin e tyre, Sampaio dhe ekipi i tij vëzhguan ndërveprimet midis oktapodit dhe një numri të llojeve të ndryshme të peshkut në Detin e Kuq.

“Vëzhgime të shumta që përfshijnë oktapodë të ndryshëm në vende të ndryshme sugjerojnë që grushtimi i shërben një qëllimi konkret në bashkëveprimet ndër-specifike”, shkruan ekipi.